Vanhat opit mielessä lounaalle
Lähettänyt
Liikuttaja
keskiviikko 16. kesäkuuta 2010
10.42
Lounaalla kannattaa syödä monipuolisesti sitä, mitä työpaikan ruokalassa on tarjolla.Yleinen ravitsemussuositus on syödä kaksi kertaa viikossa kalaa, sen sisältämien hyvien rasvojen ansiosta. Ruokaloissa on usein tarjolla viikottain kalaa. Jos kalaa ei muutoin tule valmistettua, kannattaa ruokaloiden tarjonta käyttää hyväksi.
Lautasmallia tarjoaa helpon tavan pitää huolta siitä, että ruokavalion perusteet ovat hyvällä pohjalla. Mallissa puolet lautasesta täytetään kasviksilla, esim. raasteilla salaatilla tai lämpimillä kasvislisäkkeillä. Salaattiin lisätään hieman kasvisrasvapohjaista kastiketta tai rypsi/oliiviöljyä. Perunan, riisin, pastan tai muun hiilihydraattilähteen (ohrasuurimot, couscous) osuus annoksesta on noin neljännes. Viimeinen neljännes jää kala-, liha- tai munaruoalle. Liha tai muu eläinperäinen proteiini voidaan korvata myös palkokasveja, soijavalmisteita, pähkinöitä tai siemeniä sisältävällä kasvisruualla.
Tavoitellessasi painonpudotusta voi seuraavista olla hyötyä.
Ateriointi kannattaa aloittaa keitolla, salaatilla tai raasteannoksella sen ollessa mahdollista. Kasvisten ja vähärasvaisten keittojen energiatiheys on pieni. Iso salaatti- tai keittoannos täyttää paremmin kuin saman kokoinen annos kuivempaa ruokaa, mutta sisältää huomattavasti pienemmän määrän energiaa. Täyttävän vaikutuksen vuoksi keitto- tai salaattialkupalan jälkeen tulee syötyä vähemmän enemmän energiaa sisältävää pääruokaa.
Kasviksia voi myös lisätä perinteisiin liharuokiin ja korvata osan lihasta kasviksilla ja täten pienentää ruuan energiatiheyttä. Käytännössä tämä tarkoittaa esim. jauhelihakastikkeessa osan jauhelihasta korvaamista sipulilla, sellerillä ja tai porkkanaraasteella. Tällöin ateria koko säilyy normaalina, mutta ruuan sisältämä pienenpi energia määrä edesauttaa painonpudottamista
Oikein hyvää ruokahalua!
Lautasmallia tarjoaa helpon tavan pitää huolta siitä, että ruokavalion perusteet ovat hyvällä pohjalla. Mallissa puolet lautasesta täytetään kasviksilla, esim. raasteilla salaatilla tai lämpimillä kasvislisäkkeillä. Salaattiin lisätään hieman kasvisrasvapohjaista kastiketta tai rypsi/oliiviöljyä. Perunan, riisin, pastan tai muun hiilihydraattilähteen (ohrasuurimot, couscous) osuus annoksesta on noin neljännes. Viimeinen neljännes jää kala-, liha- tai munaruoalle. Liha tai muu eläinperäinen proteiini voidaan korvata myös palkokasveja, soijavalmisteita, pähkinöitä tai siemeniä sisältävällä kasvisruualla.
Tavoitellessasi painonpudotusta voi seuraavista olla hyötyä.
Ateriointi kannattaa aloittaa keitolla, salaatilla tai raasteannoksella sen ollessa mahdollista. Kasvisten ja vähärasvaisten keittojen energiatiheys on pieni. Iso salaatti- tai keittoannos täyttää paremmin kuin saman kokoinen annos kuivempaa ruokaa, mutta sisältää huomattavasti pienemmän määrän energiaa. Täyttävän vaikutuksen vuoksi keitto- tai salaattialkupalan jälkeen tulee syötyä vähemmän enemmän energiaa sisältävää pääruokaa.
Kasviksia voi myös lisätä perinteisiin liharuokiin ja korvata osan lihasta kasviksilla ja täten pienentää ruuan energiatiheyttä. Käytännössä tämä tarkoittaa esim. jauhelihakastikkeessa osan jauhelihasta korvaamista sipulilla, sellerillä ja tai porkkanaraasteella. Tällöin ateria koko säilyy normaalina, mutta ruuan sisältämä pienenpi energia määrä edesauttaa painonpudottamista
Oikein hyvää ruokahalua!
Comments (0)
Lähetä kommentti