Makua elämään suosimatta E621:tä
Lähettänyt
Liikuttaja
perjantai 3. syyskuuta 2010
13.12
Tunnustan - olen hyvän ruoan ystävä ja ennen kaikkea haluan syödä hyvänmakuista ruokaa niin kuin moni muukin. Hyvänmakuisen määrittelee jokainen omalla tavallaan. Minulle se tarkoittaa myös laadukkaita, mahdollisuuksien mukaan kotimaisia, hyviä raaka-aineita ja kokonaisuutena terveellistä ruokavaliota. Ruokaa jonka avulla jaksan ja voin hyvin. Terveellinen, täysipainoinen, ehkä jonkun toisen määrittelemänä kevyt, ruokavalio ei ainakaan minun keittiössäni tarkoita mautonta ruokaa.
Miksi kevyt ruokavalio mielletään mauttomaksi? Tai miksi lauseeseen, jossa käsitellään terveellistä ruokavaliota, pitää liittää myös sana kevyt? Yksi vastaus voisi löytyä markkinoinnista ja ennen kaikkea valmiista kevyt einesruoista. Yksi röyhtäisy ja on jälleen nälkä valmisruokaviidakon kevyt annoksen jälkeen. Ja makuelämys...oli karmiva! Ja iltapäivällä sortuminen irtokarkkien houkutukseen ja painonpudottamisen aloittaminen siirtyy seuraavaan maanantaihin. Helppo samaistua ja hyvin jokapäiväistä ja moneen kertaan ruokapäiväkirjoissa todistettu.
Painoaan tarkkaileva, laihduttaja, kuntoilija, kotiäiti, ihan jokainen, voi kyllä syödä perus ruokaa hyvällä omalla tunnolla. Kyllä - niitä laadukkaita hiilihydraattejakaan pelkäämättä, ne kun ovat elimistömme polttoaine. Kuohukermalla ei jokaista suupalaansa kannata voidella eikä tarvisekaan, sillä se perus hyvänmakuinen koti ja gourmee ruokakin loihditaan maustamalla ja toivottavasti jonkun muun kuin natriumglutamaatin tai suolan eli natriumkloridin voimin.
Suomalaisten ravitsemuksen haasteina on edelleen ruokavalion korkea suolapitoisuus. Suolan suositeltava saanti on 5g eli vain yhden teelusikallisen verran päivässä. Elimistömme tarvitsee natriumia toimiakseen, mutta sitä on ruoka-aineissa luonnostaan riittävästi. Ruokaan ei siis tarvitse lisätä suolaa saadakseen sitä maistumaan. Kiisteltyä ja julkisuudessakin parjattua natriumglutemaattia eli aromivahvennetta käytetään esimerkiksi eines- ja lihavalmisteissa, sipsituotteissa sekä iemikuutioissa.
Haastan Sinut tarkistamaan liemikuutiosi sekä käyttämäsi mausteseoksen suolamäärän. Esim. Meiran mausteseokset ovat pääosin suolattomia tai vähäsuolaisia. Suolattomien seosten maku on puhtaampi ja vahvempi, joten maustetta kuluu ruoanvalmistuksessa vähemmän. Meiran valikoimasta löytyy valmiit seokset niin lihalle, kalalle kuin kasviksillekin.
Haastan Sinut tarkistamaan liemikuutiosi sekä käyttämäsi mausteseoksen suolamäärän. Esim. Meiran mausteseokset ovat pääosin suolattomia tai vähäsuolaisia. Suolattomien seosten maku on puhtaampi ja vahvempi, joten maustetta kuluu ruoanvalmistuksessa vähemmän. Meiran valikoimasta löytyy valmiit seokset niin lihalle, kalalle kuin kasviksillekin.
http://www.meira.fi/horeca/maustaminen/purepak-mausteet/ |
Comments (0)
Lähetä kommentti