Liikuttaja.fi - Kokonaisvaltaisesti liikuttavaa palvelua!

 

Liikuttavia ajatuksia rakentuu hyvinvoinnin ja sen kehittämisen ympärille. Näkökulmia yksilön ja organisaation toiminnankehittämisestä hyvinvointia paremmin mahdollistavaan suuntaan.

Ajatukset muovaavat maailmamme, mieti miten ajattelet

Lähettänyt Liikuttaja keskiviikko 29. syyskuuta 2010 9.53

0

Emme usein ole kovin tietoisia tavasta jolla ajattelemme. Ajattelulla tarkoitan tässä tapaamme määritellä asioita. En kiellä ettemmekö samaan aikaan voi olla hyvinkin tietoisia siitä, mitä ajattelemme muista tai vaikka yhteiskunnallisista asioista. Mutta miksi näin ajattelemme. Tähän suuntaan haluaisin herättää ajatuksia. Halutessamme muuttaa toimintaamme, siis niitä totuttuja tapoja ja käyttäytymismallejamme, on erittäin tuloksia tuottavaa avata hieman tapaamme ajatella.

Luomme jokainen oman maailmamme perustuen täysin omiin kokemuksiimme. Ja kokemuksethan ovat aina hyvin yksilöllisiä. Usein ajan tuoma perspektiivi asioihin muokkaa kokemuksiamme. Haluamattame kokemuksista muodostuu uskomuksia.Tätä todistetaan toteen jokapäivä mm. erilaisina väärinymmäryksinä. 

Omassa kodissani keittiön ja olohuoneen yhdistää pöytä. Miehelleni tämä on keittiönpöytä, vaikka on päivänselvää pöydän olevan olohuoneenpöytä. Pöytä itseasiassa on kirkkaasti keittiön puolella- kasvottomasti netissä voin sen myöntää. Puhuessani suustani kuitenkin tulee olohuoneenpöytä eikä mies löydä etsimääni tavaraa kuvauksella olohuoneenpöydällä. Myönnän tuskastuneeni kiireen keskellä ja korottaneeni ääntäni.  Pöytämme on peritty lapsuudenkodistani, jossa sen paikka oli olohuoneessa. Minun maaimassani olevien kokemuksien varjossa on paljon selvenpää, että kysehän on olohuoneen pöydästä. Nyt tiedän pöydän olevan vain keittiönpöytä tai pöytä. Ainakin jos haluan mieheni ymmärtävän, mistä puhun.
Ehkä löydät omasta elämästäsi vastaavan väärinymmäryksen?

Omat ajatuksemme muodostavat ison osan omaa identiteettiämme ja myös uskomuksiamme. Määritämme itseämme ja ympärillämme tapahtuvia asioita omilla käsityksillämme ja uskomuksillamme. Usein uskomme asioihin sen tarkemmin miettimättä, ovatko nämä uskomuksen totta. Milloin itse viimeksi tarkistit, ovatko nämä uskomukset totta? 

Uskomukset ovat niitä käsityksiä, joita voimme kuulla rivienvälistä puheestamme. "En ole käsityö ihminen" tai "minun ruumiinrakenteella ei maratoneja juosta".  Voit olla varma ettei juosta niin kauan kuin ajattelet tuolla tavalla. Omaa ajattelutapaa voi muuttaa. Ollessamme tietoisia uskomuksistamme, niistä rajoittavistakin, mahdollistamme valinnan: Miten haluan tästä asiasta ajatella ja millaisilla ajattelutavoilla haluan elämääni elää. 

NLP:n ja ratkaisukeskeisyyden opiskelu on muovannut ajattelumallejani. Juoksin sen maratooninkin, vaikka muistan kuulleeni, ettei vartaloni kuulemma siihen sovellu.  Ajatuksemme muokkaavat todellisuuttamme, joten kannattaa miettiä miten ajattelee. 

Makua elämään suosimatta E621:tä

Lähettänyt Liikuttaja perjantai 3. syyskuuta 2010 13.12

0

Tunnustan - olen hyvän ruoan ystävä ja ennen kaikkea haluan syödä hyvänmakuista ruokaa niin kuin moni muukin. Hyvänmakuisen määrittelee jokainen omalla tavallaan. Minulle se tarkoittaa myös laadukkaita,  mahdollisuuksien mukaan kotimaisia, hyviä raaka-aineita ja kokonaisuutena terveellistä ruokavaliota. Ruokaa jonka avulla jaksan ja voin hyvin. Terveellinen, täysipainoinen, ehkä jonkun toisen määrittelemänä kevyt, ruokavalio ei ainakaan minun keittiössäni tarkoita mautonta ruokaa.

Miksi kevyt ruokavalio mielletään mauttomaksi? Tai miksi lauseeseen, jossa käsitellään terveellistä ruokavaliota, pitää liittää myös sana kevyt?  Yksi vastaus voisi löytyä markkinoinnista ja ennen kaikkea valmiista kevyt einesruoista. Yksi röyhtäisy ja  on jälleen nälkä valmisruokaviidakon kevyt annoksen jälkeen. Ja makuelämys...oli karmiva! Ja iltapäivällä sortuminen irtokarkkien houkutukseen ja painonpudottamisen aloittaminen siirtyy seuraavaan maanantaihin. Helppo samaistua ja hyvin jokapäiväistä ja moneen kertaan ruokapäiväkirjoissa todistettu.

Painoaan tarkkaileva, laihduttaja, kuntoilija, kotiäiti, ihan jokainen, voi kyllä syödä perus ruokaa hyvällä omalla tunnolla. Kyllä - niitä laadukkaita hiilihydraattejakaan pelkäämättä, ne kun ovat elimistömme polttoaine. Kuohukermalla ei jokaista suupalaansa kannata voidella eikä tarvisekaan, sillä se perus hyvänmakuinen koti ja gourmee ruokakin loihditaan maustamalla ja toivottavasti jonkun muun kuin natriumglutamaatin tai suolan eli natriumkloridin voimin.

Suomalaisten ravitsemuksen haasteina on edelleen ruokavalion korkea suolapitoisuus. Suolan suositeltava saanti on 5g eli vain yhden teelusikallisen verran päivässä. Elimistömme tarvitsee natriumia toimiakseen, mutta sitä on ruoka-aineissa luonnostaan riittävästi. Ruokaan ei siis tarvitse lisätä suolaa saadakseen sitä maistumaan. Kiisteltyä ja julkisuudessakin parjattua natriumglutemaattia eli aromivahvennetta käytetään esimerkiksi eines- ja lihavalmisteissa,  sipsituotteissa sekä iemikuutioissa.


Haastan Sinut tarkistamaan liemikuutiosi sekä käyttämäsi mausteseoksen suolamäärän. Esim. Meiran mausteseokset ovat pääosin suolattomia tai vähäsuolaisia. Suolattomien seosten maku on puhtaampi ja vahvempi, joten maustetta kuluu ruoanvalmistuksessa vähemmän. Meiran valikoimasta löytyy valmiit seokset niin lihalle, kalalle kuin kasviksillekin.
http://www.meira.fi/horeca/maustaminen/purepak-mausteet/