Liikuttaja.fi - Kokonaisvaltaisesti liikuttavaa palvelua!

 

Liikuttavia ajatuksia rakentuu hyvinvoinnin ja sen kehittämisen ympärille. Näkökulmia yksilön ja organisaation toiminnankehittämisestä hyvinvointia paremmin mahdollistavaan suuntaan.

Keskivartalon anatomia 1

Lähettänyt Liikuttaja perjantai 2. heinäkuuta 2010 13.10

Tulevissa bloggauksissamme tulemme käymään läpi keskivartalon anatomiaa, niin vatsan kuin selänkin puolelta, pinnalta ja syvältä. Aloitamme pinnallisista vatsalihaksista ja niiden toiminnasta.

Ihmisen keskivartalossa on runsaasti lihaksia ja monet erilaiset fyysiset suoritukset vaativat riittävää voimatasoa ja hallintaa juuri keskivartalon ja lantionseudun lihaksilta. Vatsan puolella lihakset yleensä määritellään pinnallisiin ja syviin vatsan lihaksiin. On hyvä muistaa, että keskivartalon pinnalliset lihakset vatsan puolella tuottavat liikettä ja syvät lihakset suojelevat ja tukevat vartaloa, pääasiasssa selkärankaa.



Luonnollisesti vartaloa vahvimmin koukistava lihas on suora vatsalihas(rectus abdominis, kuvassa vihreällä värillä kuvattu lihas). Tämä vatsalihaksista pinnallisin lihas on monesti eniten harjoitettu lihasryhmä keskivartalon lihaksista ja monesti tämä "ylikorostuminen" tekee muiden keskivartalon lihasten käyttämisestä haastavampaa. Suora vatsalihas on yleensä tunnettavissa vatsassa selkeästi sen jännittyessä ja lihas voi paljon harjoitelleilla olla jo todella paksu. Terveeseen ja hyvävointiseen keskivartaloon tarvitaan myös muita riittävän vahvoja ja hyvin toimivia lihaksia.

Kuvassa vaalean punaisella ja sinisellä kuvatut lihakset ovat sisempi vino vatsalihas(internal oblique) ja ulompi vino vatsalihas(external oblique). Päätehtävänään nämä lihakset kiertävät vartaloa, mutta monesti unohdetaan, että myös vartaloa koukistettaessa tulisi vinojen vatsalihasten aktivoitua. Tehdessäsi vatsarutistusta voit tuntea varsinkin ulomman vinon vatsalihaksen jännittymisen suoran vatsalihaksen sivuilla, lähellä kylkeä. Huom! Vartaloa koukistettaessa vinojen vatsalihasten aktivaatio ei välttämättä ole automaattista, sillä suora vatsalihas on tässä liikkeessä dominoiva.

Ihmisen vatsalihakset sijaitsevat vatsan pinnalta selkärankaan kohden mentäessä tässä järjestyksessä: suora vatsalihas, ulompi vino vatsalihas ja sisempi vino vatsalihas. Näillä lihaksilla saadaan aikaan vartalon kiertoa ja vartalon koukistusta. Syvemmälle kohti selkärankaa mentäessä vastaan tulee poikittainen vatsalihas(transverse abdominis), jonka tehtävään ja toimintaan paneudumme tarkemmin seuraavassa kirjoituksessa.

Kuvan lähde: exercise.about.com

Comments (0)

Lähetä kommentti